Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Întrebări frecvente

Dacă ai între 18 și 35 de ani și ești de mai puțin de 4 luni la primul loc de muncă, atunci trebuie să alegi fondul de pensii la care vrei să contribui. Dacă nu alegi tu, vei fi repartizat automat, în mod aleatoriu la unul din fondurile de pensii administrate privat existente.
Dacă ai între 35 si 45 de ani și nu ești încă participant poți opta pentru un fond de pensii administrat privat.

Actul individual de aderare este unic, adică fiecare persoană eligibilă trebuie să semneze un singur act individual de aderare, la un singur administrator de fond de pensii administrate privat.
Prin urmare, o persoana NU poate fi participant, în același timp, la mai multe fonduri de pensii private obligatorii.

Fiind angajat, ești obligat să plătești o contribuție de asigurări sociale (CAS), respectiv 25% din salariul brut. Odată cu aderarea la Pilonul 2, o parte din contribuția reținută va fi redirecționată către contul individual deschis pe numele tău la fondul de pensii private la care ai ales să participi. Azi, contribuția pentru pensiile obligatorii este de 3,75% din salariul brut, mai exact 3,75% sunt redirecționați catre fondul de pensii private, iar 21,25% merg la stat.

Poti accesa acest link de la Autoritatea de Supraveghere Financiară!

DA. De reținut însă că în cazul transferului la un alt fond de pensii administrat privat se pot percepe penalități de transfer. Penalitatea de transfer reprezintă suma suportată de participant în cazul în care transferul la alt administrator de fond de pensii se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, limita maximă a acesteia fiind stabilită prin normele A.S.F.

Suma acumulată în contul tău personal de pensie administrată privat (Pilonul 2) îți revine la vârsta pensionării, odată cu decizia de pensionare eliberată sau înainte, în cazul invalidității de grad I sau II nerevizuibil. În cazul decesului, banii rămân moștenitorilor tăi legali.

Your personal broker

Vrei mai multe informații despre pensia privată obligatorie – Pilonul 2, suntem aici pentru tine !

Intră în contact cu noi